Bečka bolnica dobila 5G robote

Zovu se Amy i pružat će podršku malim pacijentima u dječjoj ambulanti

Izmjeriti temperaturu, objasniti što je to koronavirus i zašto je toliko važno održavati razmak: ovo i još mnogo toga radit će trizdravstvena robota po imenuAmykoje je dječjoj ambulanti Klinike Floridsdorf u Bečuprošlog tjedna donirao austrijskiteleoperaterMagenta Telekom.

Visoki su 120centimetara, funkcioniraju na temelju moderne 5G tehnologijei opremljeni su s nekoliko mikrofona i infracrvenih kamera, otvorenim operativnim sustavom Android, funkcijom „Followme“ (Prati me), dodirnim zaslonomte funkcijom snimanja i reprodukcije glasa. Prvo programiranje prilagođeno jepotrebama dječje ambulante, a ubuduće će semoći programirati i druge funkcijeza pomoć.

Prilikom primopredaje robota bolnici bečki gradonačelnik Michael Ludwig rekao je da oni neće samodjeci olakšati vrijeme koje provedu u čekaonici, već ćepomoći iosobljuklinike u njihovom radu. „Beč želi postati glavni grad digitalizacije u Europi. To uspijeva uzmnoštvopametnih mjera koje omogućuju optimalnu digitalnu povezanost ljudi i strojeva“, dodao jeLudwig.

Glavni izvršni direktor Magenta Telekoma, Andreas Bierwirth, izjavio je da mu je drago što njegovo poduzeće ovom donacijom može pružiti podršku bečkoj bolnici.„Digitalizacija je u zdravstvu prijelomna za napredak. Zahvaljujući 5G tehnologijiuskoro će se osobitou području zdravstvene skrbipojaviti razne mogućnostiprimjene koje nam neće samopojednostavitiživot, već će ga učiniti i sigurnijim“, ističe Bierwirth.

„Ovu smo bolnicu planirali i izgradili prema najnovijim standardima arhitekture, medicine i tehnologije te ovdje imamo posebno visok stupanj digitalizacije“, objasnio je zamjenik glavnog direktora Udruženja zdravstvenih ustanova grada Beča, Herwig Wetzlinger. Na mrežu bolnice je, naime, spojeno oko 3.000 medicinsko-tehničkih uređaja, a ukupno ima 900 WLAN predajnika te više od 24.000 ICT priključnih mjesta koja omogućuju razmjenu podataka s oko 2.500 krajnjih uređaja. Grijanje, hlađenje, pneumatskaprenosila za slanje uzoraka kroz cjevovode na analizu, sustav automatski vođenih vozila, dizala, navodnjavanje bolničkog vrta, ali isustavi upravljanja sigurnošću digitalni su i potpuno automatizirani. Sve to bečkuKliniku Floridsdorf čini idealnim mjestom za prvo testiranje triju Amyja.

Roboti u bečkim zdravstvenih ustanovama, dakle, više nisu samo stvar budućnosti.Član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo,Peter Hacker,najavio je i skorašnju primjenu robota u drugim granama medicine. U kirurgiji će, primjerice, izrazito kompleksni operacijski roboti liječnicimajednog dana omogućiti još veću preciznost u njihovom radu.

EurocommPR

Fotografija:©C.Jobst/PID

Video: © Wiener Gesundheitsverbund