NOVI KLINAC U GRADU – KORONA KID

Interaktivni, tehnološki napredni, ali istovremeno zabavni načini učenja pokazali su svoju važnost u novoj stvarnosti koju nam je stvorila pandemija korone. Kako bismo učinili sve da naša djeca i mladi što lakše shvate, a onda se i prilagode novonastaloj situaciji, pokrenuli smo projekt Korona kid.

Projekt Korona kid proveli smo sa svojim višegodišnjim partnerima, Udrugom Ri Rock i Gradskom knjižnicom Rijeka, a cilj projekta bio je poticanje djece i mladih na građanski angažman i brigu za druge kroz usvajanje novih znanja i vještina građanskoga odgoja, primjenu novih tehnologija i socijalizaciju. 

Vijeće mladih Benčić (Udruga RUKE) nositelj je i koordinator projekta kojem je doprinjeo širokim iskustvom i znanjima u domeni neformalnoga obrazovanja djece i mladih, partner Gradska knjižnica Rijeka donio nam je znanja vezana za kreiranje i uređivanje sadržaja, a Udruga Ri Rock znanja vezana za snimanje i montažu zvuka.

Naši stručni suradnici vrijedno su radili na člancima posebno prilagođenima za djecu i mlade, kojima smo napunili naš portal Brickzine.hr.

Edukativni i zanimljivi tekstovi pokrivaju područja kulture, umjetnosti, građanskog odgoja, psihologije, kulture „uradi sam“…

Ono što cijelu stvar čini još uzbudljivijom jest način na koji smo osigurali da baš svatko može uživati i konzumirati naš sadržaj. Sve spomenute članke smo, kroz naše online radionice, pretvorili u uzbudljive radijske emisije koje se mogu pronaći i slušati na portalu Brickzine.hr, ali i na stranicama Vijeća mladih Benčić te na Radiju Roži. (popis na kraju objave)

Tijekom osam online radionica, članke je audio digitaliziralo dvanaestoro djece i mladih pod mentorstvom stručnih suradnika. Korona kid-u su glasove posudili i članke interpretirali: Anika Juriša, Ema Juriša, Una Grozdanov, Srna Ilić, Lovro Kegalj, Lucijan Sobol, Ana Ipšić, Lea Stijelja, Karlo Vidas, Ivano Magzan, Dunja Savarin i Lorena Kalić.

Audio digitalizacija provodila se putem individualnih i grupnih online radionica koje su se održavale putem platforme Zoom. Vježbali smo govor, dikciju i izgovaranje (dramatizacija) tekstova pod mentorstvom riječke glumice Petre Šarac. Nakon vježba slijedilo je snimanje govora i interpretacija tekstova, što se također radilo online, a potom i prikupljanje zvukova i efekata koji ilustriraju događaje iz tekstova. 

Nakon radionice, audio snimke je u konačan oblik podcasta/radijske emisije montirala partner Udruga Ri Rock, a te emisije su sada dostupne online svim našim čitateljima i slušateljima. (popis na kraju objave)

Kako bismo naše mlade slušatelje i čitatelje dodatno angažirali, sudionici naših radionica su u svakoj radijskoj emisiji osmislili po jedan poziv na akciju kako bismo prikupili reakcije i kreativne radove naših slušatelja i čitatelja te ih uključili u buduće emisije i objave!


Korona kid je do kraja srpnja čitateljima i slušateljima donio 12 raznolikih članaka objavljenih u online magazinu Brickzine i čak četiri radijske emisije dostupne na mrežnim stranicama Radio Rože, ali i na stranicama Vijeća mladih Benčiće te portalu Brickzine.hr.

*Projekt Korona kid je podržan sa € 4.997,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i norveških grantova.

POPIS I LINKOVI NA ČLANKE

 1. Lucija Sučić: 7 super načina komunikacije i druženja kada nas (opet) pogodi (samo)izolacija  10.06.2020

https://brickzine.hr/7-super-nacina-komunikacije-kada-nas-pogodi-samoizolacija/

 1. Art Mašina: Bojenje tkanina: zabavni i iznenađujući proces 12.06.2020.

https://brickzine.hr/bojenje-tkanina-zabavni-i-iznenadujuci-proces/

 1. David Čarapina: I iz sobe se mijenja svijet! 14.06.2020.

https://brickzine.hr/i-iz-sobe-se-mijenja-svijet/

 1. Lucija Sučić: 9 Korona Kid pametnih trikova: Kako prepoznati lažne (i čudno bizarne) vijesti? 17.06.2020.

https://brickzine.hr/9-korona-kid-pametnih-trikova-kako-prepoznati-lazne-i-cudno-bizarne-vijesti/

 1. Borka Ogrizović: I Korona Kid osjeća strah i anksioznost: i zna kako ih pobijediti! 19.06.2020.

https://brickzine.hr/i-korona-kid-osjeca-strah-i-anksioznost-i-zna-kako-ih-pobijediti/

 1. Maja Subotić Šušak: Kako izraditi skriveni buket cvijeća? 25.06.2020.
  https://brickzine.hr/kako-izraditi-skriveni-buket-cvijeca/ 
 1. Jelena Pervan: Zabava u kuhinji: izradi Gladuševe Žnjopalice! 1.07.2020.
  https://brickzine.hr/zabava-u-kuhinji-izradi-gladuseve-znjopalice/ 
 1. David Čarapina: Volimo simulacije: Kako živi jedan (videoigrivi) grad? 6.07.2020.
  https://brickzine.hr/kako-zivi-jedan-videoigrivi-grad/
 1. Jelena Pervan: Korona Kid savjetuje: Kako Knjigomrzac može postati Knjigoljubac 13.07.2020.

https://brickzine.hr/korona-kid-savjetuje-kako-knjigomrzac-moze-postati-knjigoljubac/

 1. Tea Zavacki: 10 supermoći pomoću kojih Korona Kid ispunjava svoje obveze 20.07.2020

https://brickzine.hr/10-supermoci-pomocu-kojih-korona-kid-ispunjava-svoje-obveze/

 1. Vid Barić: Čaroban Larin alat 20.7.2020.

https://brickzine.hr/carobni-larin-alat/

 1. Anja Kožul: A što je s dječjim pravima? 20.7.2020. 

https://brickzine.hr/a-sto-je-s-djecjim-pravima-iliti-korono-neces-nas-pobijediti/

“Narathor”