Što nas i kako na prirodnoj osnovi štiti od insekata

Repelenti, sredstva za odbijanje insekata, na prirodnoj bazi su neškodljivi za zdravlje, a pritom nas jednako učinkovito štite baš kao i oni na sintetskoj osnovi od napada komaraca, životinjice teške od 2,5 do  10 miligrama koja nas nerijetko tjera da udaramo sami sebe.

Dočekali smo ljeto, a prije toga i proljeće, godišnja doba kada najviše vremena provodimo van doma što u obiteljskim, što prijateljskim, a što u sportskim aktivnostima. Međutim, vrijeme zabave i odmora svojim nam ubodima, ujedima te noćnim, dosadnim i agresivnim zujanjima vrlo često kvare insekti. Taman kada utonemo u prvi san, kreću napadi komaraca, životinjice teške od 2,5 do  10 miligrama koja nas nerijetko tjera da udaramo sami sebe.

Iako mogu biti rizični te se prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) komarci smatraju zaslužnima za prenošenje najvećeg broja smrtonosnih bolesti kao što su malarija i opasne gripe, ubodi insekata se uglavnom smatraju bezopasnima, ali zbog svrbeži i alergijske reakcije znaju bili vrlo neugodni i iritirajući.

Komarci, na primjer, imaju savršen sistem kako pronaći svoj cilj – žrtvu – u čemu im uvelike pomažu naša temperatura i bakterije na koži. Uz to, boja odjeće, krvna grupa i sam metabolizam neki su od razloga zašto komarci mogu više napadati. Istraživanja su pokazala da češće grizu lude prekomjerne tjelesne mase  jer proizvode više CO2, ljude s krvnom grupom 0, a vole i pivopije te trudnice.  Privlače ih i amonijak i mliječna kiselina koju lučimo putem znoja pa su im i pojedinci koji vježbaju savršen meta.

Pragma komunikacije