Od rujna besplatna cjelodnevna škola za školarce

U 70 škola u austrijskoj metropoli uz cjelodnevni boravak bit će besplatan i obrok

Od rujna 2020. roditelji u Beču za svoje školarce više ne trebaju plaćati participaciju za cjelodnevni boravak u školi, za što su dosad svakog mjeseca izdvajali 180 eura. Kako bi im mogao omogućiti besplatnu cjelodnevnu školu, Grad Beč u te je svrhe osigurao čak 40 milijuna eura.

U 70 besplatnih cjelodnevnih škola u austrijskoj metropoli učenici će tako svakog dana dobiti i besplatan obrok. Ako učenik poželi i dodatnu užinu, ona se plaća paušalno tri puta godišnje u iznosu od 90 eura. Postoji i mogućnost produženog boravka nakon 15:30 sati, za koji treba izdvojiti 100 eura po polugodištu.

Osim što postaju besplatne, u Beču će se u rujnu 2020. otvoriti čak sedam novih cjelodnevnih škola. Time će ovaj grad od jeseni imati ukupno 63 osnovne i sedam srednjih škola koje nude ovakav oblik cjelodnevnog boravka.

Član bečkog poglavarstva za obrazovanje, Jürgen Czernohorszky, objasnio je pogodnosti ove vrste odgojno-obrazovnog rada: „Dnevni je raspored podijeljen u faze nastave i faze slobodnog vremena, što omogućuje koncentrirano učenje, a istovremeno dopušta i opuštanje i kreativnost.“

U cjelodnevnoj školi tako ima vremena za razmišljanje, kretanje, raspravu, druženje, zajednički ručak i individualan pristup. Pritom materijalno stanje roditelja te činjenica ima li učenik kod kuće svoju sobu ili računalo ne igraju nikakvu ulogu jer se za svu djecu u školi stvaraju jednaki uvjeti.

Broj cjelodnevnih škola u Beču kontinuirano raste, a od toga svake godine profitira i do 4.000 učenica i učenika.

EurocommPR

Fotografija: © PID/VOTAVA