Zagreb više nikada neće biti isti?

Održana prva virtualna tribina LJUBAV PREMA GRADU, Što kada te dobro protrese? iz ciklusa javnih tribina Snaga ljubavi u organizaciji Centra za promicanje tolerancije

Još uvijek nema definiranog iznosa pomoći, obnova će početi tek na jesen, čeka se Zakon o obnovi Zagreba. Građani mogu obnavljati nekretnine u svom vlasništvu prema postojećim zakonima i pravilnicima. Država će dati dio novca samo za vitalne elemente zgrada, sve ostalo će građani sami platiti… O posljedicama razornog potresa koji je sredinom ožujka, usred  epidemije koronavirusa, teško oštetio više od pet tisuća kuća i zgrada u Zagrebu, kao i tisuću objekata u Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji, razgovaralo se jučer na prvoj online tribini LJUBAV PREMA GRADU, Što kada te dobro protrese? iz ciklusa javnih tribina Snaga ljubavi u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Prikazom stradalih sakralnih i stambenih građevina poput crkve Sv. Katarine na Gornjem Gradu, stambeno-poslovne zgrade Kolmar na Trgu bana J. Jelačića, Hönigsberg kuća na uglu Ilice i Frankopanske, zgrade Glazbenog Zavoda u Gundulićevoj i oštećenih arkada na zagrebačkom groblju Mirogoj, dr. sc. Dragan Damjanović, povjesničar umjetnosti, istaknuo je kako još uvijek nije definirano kolika je ukupna šteta.

”Šteta je ogromna. Trebamo naučiti cijeniti baštinu i održavati povijesne građevine, ovo nam mora biti lekcija za budućnost. Nažalost, grad Zagreb nikada više neće biti kao prije”, rekao je Damjanović.

Ključno je zadržati, pa i povećati broj stanovnika u Donjem gradu, jer velika je vjerojatnost da će mlade obitelji iseliti iz centra. Za njih nema potrebne infrastrukture za život, a stradale su i škole, vrtići… Zato je rješavanje stanovanja najbitnije, građani su prioritet, smatra Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba i dodaje kako je nužno napraviti kvalitetnu i široku sanaciju, planski dokument koji će biti iskorak prema gradu 21. stoljeća.

Predstavnici inicijativa građana, Robert Prugovečki iz inicijative Srce ZGrada i Adela Krivanek Magerl iz inicijative Ilica, istaknuli su početno nesnalaženje gradskih struktura jer nije bilo nikakvih hodograma. Građani već predugo čekaju, centar Zagreba je ogledalo društva, a sada imamo iskrivljenju sliku u tom ogledalu.

Jedan od najvećih stresova koji utječe na ponašanje ljudi je potres, istaknuo je psiholog dr. sc. Igor Mikloušić, a posljedice mogu biti osjećaj straha, anksioznost pa čak i odavanje alkoholu i drogama.

”Akutni stres prolazi vremenom, no da bi se pristupilo terapiji prvo ljudima treba riješiti krov nad glavom, a na to se jako dugo čeka” rekao je Mikloušić.

Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba, ističe kako se nije zakasnilo s korištenjem sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) te kako će sva dokumentacija, za koju je bitno da je temeljito pripremljena, biti predana na vrijeme. O realnoj visini štete ovisit će i novčana potpora. Međutim, ta potpora ne pokriva privatne kuće i stanove, istaknula je. Kada država i grad povuku sredstva iz EU i drugih fondova, tada će iz vlastitih sredstava moći dati potporu građanima.

Moderatorica je bila Jasmina Popović, novinarka HRT-a, a ciklus tribina Snaga ljubavi održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu Grada Zagreba i medijsku potporu 24sata.

Organizator se ispričava zbog tehničkih poteškoća nastalih prilikom prijenosa uživo na YouTube kanalu.

Gledatelji su mogli pratiti prijenos putem mrežne stranice Centra i Facebooka, a snimka tribine dostupna je na YouTube kanalu.

Lollipop