Dječji Kliker Festival pokreta, plesa i igre rasplesao ulice, vrtiće, kazališta i škole

Po prvi put u Zagrebu Međunarodna plesna konvencija uz stručne radionice i panele

Kako izgleda kad zagrebačkim Kazalištem lutaka zavladaju ples i igra mogli su vidjeti mnogobrojni posjetitelji na otvorenju Kliker Life Long Burning Konvencije & Festivala dječjeg plesa, pokreta i igre. Predstave i paneli, u organizaciji Plesnog centra Tala & VRUM umjetničke organizacije (Kliker platforme), održavat će se na više lokacija u Zagrebu od 23. do 26. listopada. Nakon predstavljanja programa malih plesnih ambasadora Gite Curić i Grgura Navojeca, održana je i predstava Kronografija dualizma plesne koreografkinje, edukatorice i plesačice Larise Lipovac Navojec. Ova je umjetnica pred neki dan osvojila strukovnu nagradu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za najbolju izvedbu u 2019.g. Na plesno otvorenje svoju su dječicu povele i Ljupka Gojić Mikić, Ivana Banfić, Daria Lorenzi i Antonia Šerić, a svi su zajedno uživali u čaroliji plesa i igre.

Jedna je od glavnih poruka Festivala da se plesati može svugdje pa će Talini plesni timovi rasplesati djecu u vrtiću na predstavi Tamare Curić: Misli  u boji. Učenici osnovne škole Ivan Gundulić prvi će pogledati 24.listopada u 18 i 19 sati premijernu dječju predstavu Larise Lipovac i Karen Levi: Polygon, a prisutni će sve o Vježbenici za pokret i ples moći saznati od Tamare Curić. Velika želja organizatora je približiti plesno kazalište baš svoj djeci, bez obzira gdje žive, kako bi mogla oplemeniti svoje pokrete i misli upravo plesom. Osim predstava za djecu i mlade domaći i strani plesni stručnjaci razmijenit će iskustva na više panela i seminara. Tako će na radionici Teen Generator mladi plesači predstaviti svoje kreativne pokrete, a na panelu Ples u edukaciji i edukacija u plesu domaći i strani plesni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Italije i Austrije naglasit će važnost ulaska plesa u školske kurikulume, po uzoru na neke od europskih zemalja.

Posjetitelji su dobrodošli na predstave za građanstvo. U petak, 25.10. u 10 sati, KUC Travno domaćin je predstavi Sinovi” (8+) u organizaciji i izvedbi umjetničke organizacije Vrum, gdje tata i sin, Till i Jaša Frühwald, kreću u potragu za onim što čini njihov odnos.

Subota 26.10. u 10 sati, rezervirana je za predstavu “Patka, Smrt i Tulipan” u KUC-u Travno, pripremljenoj prema motivima dječje slikovnice Wolfa Erlbrucha. U predstavi simpatična patkica na djeci prihvatljiv način “govori” o smrti. Poslijepodnevni program u Plesnom centru Tala od 16 do 18 sati posebno je atraktivan za mlade plesače starije od 12 godina. Za njih će plesnu radionicu održati Hermann Heisig i Nuno Lucas, vrsni plesači iz berlinskog UFER Studios, čime će i završiti četverodnevna festivalsko&konvencijska događanja.

Više informacija o ulaznicama kao i kompletan program pogledajte na: https://klikerfestival.com/program-zagreb/

Klain PR

Fotografija: Tomislav Sporiš