Renomirani umjetnici u Poreču stvaraju svoja umjetnička djela

37. slikarska kolonija Riviera okupila umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije

PoreNajdugovječnija slikarska kolonija Riviera 37. godinu zaredom seodržava u Poreču te je okupila šest renomiranih umjetnika koji od 14. do  21. rujna u opuštajućem ambijentu Valamar Rivierahotela stvaraju umjetnička djela te svoju inspiraciju nalaze u suncu, ljepoti mora i porečkoj arhitekturi.

Ove godine na slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije, a među njima je i srpskaumjetnica Ivana Kosanović, članica brojnih umjetničkih udruženja te dobitnica nagrade na međunarodnom natječaju za idejno rješenje tapiserije Ustanove za izradu tapiserija Boško Petrović Atelje 61. Tu je i njezina sunarodnjakinja Bosiljka ZirojevićLečić koja samostalno izlaže od 1995. godine te iza sebe ima brojne izložbe u Srbiji i inozemstvu, a dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Na koloniji sudjeluje i ArjanPregl, slovenski umjetnik čije stvaralaštvo obuhvaća područja slikarstva, grafike, ilustracije i literature. Njegova djela izlagana su na brojnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu, a nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama kao što su one u Muzeju sodobne umjetnosti Ljubljana, Zbirci Evropskegaparlametna i Mednardonom grafičkom likovnom centru.

Uz njih, na ovogodišnjem izdanju slikarske kolonije sudjeluje i IvarsDrulle iz Latvije, koji je stekao titulu doktora umjetnosti na američkom sveučilištu Montana te je dobitnik brojnih nagrada, a nekoliko puta je nominiran za Purvitisovu nagradu Nacionalnog muzeja Latvije. Sudjelovao je na brojnim izložbama, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu arhitekture. Tu je i austrijski umjetnik Andreas Werner čije je radove publika mogla vidjeti na brojnim izložbama u Austriji i inozemstvu, a djela mu se, između ostalog, nalaze i u zbirkama Grada Beča, Države Austrije, Krakowa, Graza te mnogih drugih. Hrvatske snage na ovogodišnjoj slikarskoj koloniji Riviera brani Goran Tomčić, umjetnik koji je živio i stvarao u New Yorku, a dobitnik je priznatih nagradaPollock – Krasnergrant-a te MacDowellColonygrant-a.

Slikarska se kolonija od 2017. godine održava pod vodstvom umjetničke voditeljice programa dr. sc.JericeZiherl,koja je na tom mjestu zamijenila dugogodišnjeg voditelja i prijatelja Slikarske kolonije umjetnika Đanina Božića. Radovi nastali tijekom tjednoga boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus te se izlažu u službenim prostorima i objektima te sena taj način gostima prezentira dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Isto tako, svake se godine nakon boravka umjetnika u Porečutijekom proljeća organizira zajednička izložba te objavljuje katalog. Do sada je na slikarskim kolonijama sudjelovalo više od 220 umjetnika.

O vrijednosti Slikarske Kolonije govori i činjenica da se djela iz zbirke Riviere često posuđuju za izložbe u ovom dijelu Europe, pa je tako skulptura Dušana Džamonje 2016. godine posuđena za izložbu u Grazu, a radovi Ivana Picelja za izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju te u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a organizira se u sklopu jednog od devet krovnih programa Valamar Riviere, ValamART, u sklopu kojeg kompanija kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika, kao i brojne kulturne inicijative i projekte.

404