Novi Zdravoljubac Rajčica Rajkau borbi protiv nasilja nad djecom

Zdravoljupcima se pridružuje Rajčica Rajka koja ne može pravilno izgovoriti slovo r i glavna je junakinja Konzumove humanitarne akcije s ciljem prevencije nasilja među djecom i mladima

Ovogodišnjoj ekipi Zdravoljubaca od ovog se tjedna pridružuje i Rajčica Rajka, koja u Konzum stiže s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu međuvršnjačkog nasilja. Rajka je stidljiva i nesigurna jer ne može pravilno izgovoriti slovo r, no Zdravoljupci je rado primaju u svoje društvo, šireći tako poruku o važnosti tolerancije i prihvaćanja različitosti među djecom i mladima.

Rajčica Rajka posebna je i po tome što se ne može kupiti sakupljanjem naljepnica kao što je uobičajeno za kupnju bilo kojeg drugog Zdravoljupca, već je u ograničenim količinama dostupna u Konzumovim prodavaonicama do 10. studenog ili do isteka zaliha po cijeni od 50 kuna. Od svake kupljene Rajke Konzum će donirati iznos od 5 kuna Udruzi roditelja „Korak po korak“, koja će sredstva iskoristiti za razvoj Centra za roditelje i djecu pod nazivom #BullyFreeZona. Rad Centra bit će usmjeren na jačanje kompetencija roditelja i djece za sigurno odrastanje bez vršnjačkog nasilja osiguravanjem potrebnih znanja i vještina o prevenciji, prepoznavanju znakova i reagiranju u slučajevima vršnjačkog nasilja.

„Konzum provodi brojne društveno odgovorne projekte usmjerene na zaštitu djece i obitelji, a pričom o Rajčici Rajki dajemo podršku svakom djetetu koje je zbog svoje različitosti bilo žrtva vršnjačkog nasilja te ujedno želimo spriječiti da se ono događa i ubuduće. Pozivamo naše kupce da kupnjom Rajke podrže važnu inicijativu Udruge roditelja ‘Korak po korak’, kako bi u školama i vrtićima, na ulicama i igralištima nasilja bilo što manje, a prijateljstva i tolerancije sve više“, izjavila je Dunja Delić, direktorica Sektora marketinga u Konzumu.

„Zahvalni smo Konzumu što je prepoznao naš rad koji je od samog osnivanja udruge usmjeren na dobrobit, razvoj i školovanje djece te obnovu i razvoj vrijednosti roditeljstva.Međuvršnjačko nasilje prisutno je među djecom bilo koje dobi, a osobito postaje rašireno napretkom tehnologije i povećanjem korištenja društvenih mreža uslijed čega žrtve nasilja postaju još ranjivije, a oni koji vrše nasilje manje svjesni posljedica svojih postupaka. Ako uzmemo u obzir da se u istraživanju provedenom u sklopu projekta BECAN u Hrvatskoj pokazalo da je najčešći oblik nasilja među djecom psihološko nasilje, npr. tračanje i vrijeđanje, te da ga svakodnevno doživi 62,4 posto jedanaestogodišnjaka, 46,6 posto trinaestogodišnjaka i 43,8 posto šesnaestogodišnjaka, jasno je koliko je ovaj projekt važan za stvaranje sigurnijeg okruženja za našu djecu“, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Psiholozi i drugi stručni djelatnici i suradnici Udruge roditelja „Korak po korak“ imaju dugogodišnje iskustvo u provedbi različitih projekata i programa prevencije međuvršnjačkog nasilja, među kojima je najpoznatiji CAP (Child Assault Prevention). Riječ je o programu primarne prevencije nasilja nad i među djecom u vrtićima, školama i centrima za odgoj i obrazovanje, koji je ujedno i zaštićeno vlasništvo Međunarodnog centra za prevenciju napada iz SAD-a. Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi ga kao regionalni trening-centar za Hrvatsku od 2000. godine u četiriverzije – predškolski CAP, osnovni CAP, CAP za adolescente iCAP za djecu s manjim intelektualnim teškoćama.

Centar za roditelje i djecu pod nazivom #BullyFreeZona, koji će biti uspostavljen zahvaljujući prikupljenim sredstvima od prodaje Rajčice Rajke, obuhvatit će radionice za roditelje s ciljem osnaživanja za odgovorno roditeljstvo, nenasilan odgoj te prepoznavanje situacija u kojima je smanjena sigurnost djece. Uz to, stručnjaci psiholozi održat će i radionice za djecu s ciljem prevencije i prepoznavanja vršnjačkog nasilja, poticanja nenasilne komunikacije, asertivnosti i jačanja samopouzdanja. U Centru će biti omogućena i individualna psihološka savjetovanja za roditelje i djecu vezano uz sigurnost i dobrobit djece, pozitivno roditeljstvo, prepoznavanje znakova zlostavljanja djece te postupanje u slučajevima vršnjačkog nasilja.

Rajčica Rajka članica je skupine Zdravoljubaca, plišanih likova u obliku voća i povrća koji su dio popularnog Konzumovog programa vjernosti usmjerenog na podizanje svijesti o važnosti redovite konzumacije voća i povrća među djecom i mladima, ali i odraslima. Limun Šimun, Bundeva Blaženka, Šljiva Štefica, Karfiol Karlo, Lubenica Luce, Ananas Ante i Celer Cvjetko dolaze uz pjesmu s naglascima karakterističnima za različite krajeve Hrvatske, noseći sa sobom vrijedne vitamine, minerale, vlakna i druge sastojke važne za zdravlje i svakodnevne funkcije organizma. U okviru programa vjernosti kupci će u svim Konzumovim prodavaonicama do 30. listopada za svakih potrošenih 50 kuna dobiti po jednu naljepnicu. Potom će do 10. studenog, uz 20 sakupljenih naljepnica, omiljenu plišanu igračkumoći kupiti po cijeni od 50 kuna, a uz 40 sakupljenih naljepnica po cijeni od samo 10 kuna. Naljepnice se mogu sakupljati i digitalno putem aplikacije za pametne telefone, a svaki će tjedan kupnja jedne vrste voća i povrća, ali i drugih proizvoda iz Konzumovog asortimana, donositi dodatne naljepnice.

Više informacija o ovogodišnjem programu vjernosti i sve novosti o Rajčici Rajki i ostalim Zdravoljupcima dostupnesu na www.konzum.hr/zdravoljupci.

Konzum