U temama Krka svježe namirnice iz dvorskog vrta

Svježi plodovi i bilje, koji su uzgojeni na domaćem vrtu i svježe ubrani idu na tanjur, dragocjena su „super hrana“ koja gastronomiju podiže na novu razinu i daje joj sve cjenjeniju i traženiju dodatnu vrijednost. Zato u Termama Krka nastojimo ponuditi što je moguće više namirnica iz domaće proizvodnje.

Osim kupnje hrane od provjerenih okolnih proizvođača, uredili smo i vlastite vrtne površine, na kojima proizvodimo povrće, začinsko bilje, začine i bobičasto voće. Vrt smo nazvali dvorski vrt, jer se nalazi u blizini dvorca Otočec, u čistom i netaknutom okruženju. Proizvode koriste kuharski majstori iz restorana Grad Otočec, hotela Šport Otočec i Termi Šmarješke Toplice za pripremu ukusnih jela i lokalnih specijaliteta. Vrt se također može posjetiti i tamo porazgovarati s vrtlarom koji će Vam povjeriti mnoge tajne proizvodnje zdrave hrane. 

Biološka raznolikost i ekološka proizvodnja

U dvorskom vrtu nalaze se razne vrste povrća, začini, kao i voćke te bobičasto voće. Vrt je zasađen raznoliko i promišljeno. Cvijeće i začinsko bilje posađeno među povrćem tjera štetnike ili privlači korisne insekte koji uništavaju štetnike. Stoga ne koriste nikakva kemijska sredstva za zaštitu bilja. Za tjeranje žičnjaka, buhača i drugih hrušteva povremeno koriste samo homeopatska sredstva.

Prilikom sadnje, dakako, domaće sorte imaju prednost – jer su otpornije i prilagođenije našoj klimi, a ponajviše zbog toga što našim gostima želimo pokazati kako je naša domaća hrana bogata i puna ukusa.

Na dvorskom vrtu smo prisegli na ekološku proizvodnju. Štoviše, želimo prilikom sadnje i berbe plodova u što većoj mjeri poštivati načela biodinamičke proizvodnje. Dobro znamo, da poštivanjem prirodnog ritma i zakona prirode u vrtlarstvu, dobivamo još kvalitetniji proizvod. Plod, koji je uzgojen na pravovremeno posađenoj biljci i ubran je u pravo vrijeme, sadržava više vitamina i drugih dragocjenih tvari, te ima puniji miris i okus.

U dvorskom vrtu na proljeće ima povrća (blitva, špinat, češnjak, luk, glavati kelj, crveni kupus, kupus, crvena repa, grašak, rotkvice, crvena i žuta mrkve, bob, žitarice, rikola, proljetna salata) i ljekovito i aromatičnog bilja (melisa, timijan, peršin, vrtni čubar, bosiljak, ružmarin, kadulja, lavanda, kamilica, mažuran, origano, menta, vlasac). Tijekom godine bit će tu i bobičastog voća (jagode, ogrozd, ribiz, maline, kupine), raznog voća (trešnje, jabuke) i domaćeg vrtnog cvijeća.

Smirujuće iskustvo

Vizija dvorskog vrta je stvoriti ugodan ambijent, koji posjetiteljima i korisnicima vrta nudi također i estetsko i umirujuće iskustvo. U tu svrhu, u vrtu ponovno stvaramo prirodu, njezine obrasce i zakone, pa se u ovom vrtu, kao i u prirodi, možemo susresti s raznim bojama i mirisima, vrlo različitim biljkama i različitom uređenošću – ponegdje u njemu vlada red, a drugdje je kaotičan.

S dvije strane dvorski vrt je okružen šumom, dragocjenim ekosustavom, iz kojeg crpimo inspiraciju.U šumi lišće i suhe grančice padaju na tlo, što stvara plodno tlo u kojem zatim klija sjeme. Slično je i na našem vrtu. Gredice ne prekapamo lopatom, nego ih samo rahlimo. Za rahljenje i zastiranje tla koristimo prirodne materijale – grane, slamu, ovčju vunu i lišće, a za gnojidbu kompost iz vrtnog otpada, te konjski i ovčji gnoj. Budući da kompost dobro zadržava vlagu, gredice ne treba puno zalijevati.

Kušajte delicije iz dvorskog vrta

Pokraj vrtne kućice uređen je i prostor za degustaciju, a posjetitelji koji najave obilazak mogu tu i kušati proizvode iz ovog vrta. Gosti na odmoru u hotelu Šport mogu posjetiti vrt i s kuharom, te ovdje ubrati za sebe povrće i biljeod kojih im kuhar pripremi večeru. Posjetitelji također mogu i sudjelovati u radu na vrtu. Stvaranje u vrtu usred zelene prirode je nezaboravno iskustvo onima koji dolaze iz urbanih sredina, gdje nemaju mnogo kontakta s prirodom i često udišu zagađeni zrak. Takav»agrofitness« je u konačnici zdrav i sve popularniji oblik vježbe u prirodi. 

Wellness u prirodi

Između gredica vijugaju stazice, posute mekim iverjem, a pristupna staza i kutovi za odmor popločani su prirodnim kamenom. Iz vrta se pruža pogled na livade prema Vinjem Vrhu i preko rijeke Krke na Gorjance. Šetnje među gredicama, opuštajuće slušanje ptičjeg pjeva i punoća okusa prirodno proizvedene hrane na Otočcu, sve to je zajedno s kupanjem u termalnom bazenu i drugim sportskim aktivnostima u okolici, svojevrsno wellness iskustvo.

Umirujući zagrljaj prirode i ljekoviti učinci njenih darova vraćaju životnu energiju i entuzijazam.

Terme Krka